Daca doriti sa aveti in fiecare an pe balcon sau in curtea interioara o minunata bogatie de flori, nu este nevoie sa cautati mai departe de magnifica si intens colorata Hortensie. Caracteristica sa distinctiva o reprezinta imensele flori in forma de minge, forma care variaza in functie de specie, cu varful aplatizat, sferice sau raceme. Plantele sunt descrise corespunzator ca hortensie cu varful dantelat, paniculata sau cu varful rotund.
Hortensiile nu tolereaza bine lumina puternica a soarelui, preferand locurile semi-umbrite. Pamantul pentru rododendroni, bogat in humus si acid, este cel mai potrivit daca plantati hortensiile in ghiveci. In timpul perioadei de crestere, plantele trebuie udate regulat. Se recomanda folosirea apei de ploaie sau a apei dedurizate, intrucat hortensiile reactioneaza la prezenta calcarului din apa de la robinet, producandu-se ingalbenirea frunzelor. In alegerea vasului in care plantati hortensia, tineti cont de asigurarea unui bun drenaj al apei. Florile ofilite trebuie indepartate regulat.
Hortensiile sunt foarte versatile, ca o componenta a proiectarii aspectului balconului sau curtii interioare. Cu florile lor impresionante, cel mai bine este sa fie plantate solitar, dar arata foarte frumos si atunci cand sunt combinate cu plante ce au flori de culori asortate, cum ar fi cercelusul sau muscata.
Printre exemplele de varietati de hortensii populare, adecvate pentru balcoane si curtile interioare se numara:
HYDRANGEA MACROPHYLLA SUBS. SERRATA HIBRIZI: specia aceasta face flori rotunde; tufa este compacta, rotunda si cu frunze cazatoare, atingand o inaltime de aproximativ 200 cm. Frunzele carnoase, de culoare verde-crud sunt ovale sau ovoide si ascutite, cu lungimea de maxim 20 cm. Culoarea florilor variaza, in functie de varietate si de tipul de sol, de la alb la roz, respectiv de la rosu si rosu-violet la albastru stralucitor.
HYDRANGEA ASPERA SUBS. MACROPHYLLA: aceasta este o planta vesnic verde, caracterizata de frunzele sale mari, care sunt catifelate pe deasupra si pot atinge o lungime de 35 cm. Inflorescenta lata si dantelata este albastra in mijloc, fiind inconjurata de o coroana de flori albastre.
HYDRANGEA PANICULATA GRANDIFLORA: aceasta specie atinge de asemenea inaltimea de cel putin 200 cm, iar din iulie pana in august, produce raceme de culoare alb spre bej, strans compactate, care treptat devin roz. Datorita sistemului de radacini care se intind, aceasta specie de Hortensie este recomandata numai pentru ghivecele mari.
HYDRANGEA PETIOLARIS: in ciuda denumirii sale de Hortensie cataratoare, poate fi cultivata si in ghiveci, sub forma de arbust, care poate atinge nesustinut inaltimea de 150 cm. Dar dupa cum sugereaza si denumirea sa, este o planta cataratoare, care se poate urca pe peretele gol datorita radacinilor sale aeriene. Dureaza intre 5-7 ani pana ce planta produce magnificele sale umbele albe ce pot atinge diametrul de 25 cm.